Kaffe
På Ursula serverar vi två sorter av Pauligs ekologiska bryggkaffe: Tyyni och Aava, båda är Fairtrade- och ekologiskt certifierade kaffer. Dessutom maler vi våra kaffebönor på plats själva.
Aava rostas ansvarsfullt och ekologiskt vid Robert Pauligs smårostning i Borgå. I den ljust rostade Aavas mjuka rostiga smak finns fruktighet och livlig syrlighet. Serveringsrosten för Aava är 2.
Tyyni är ett ljuvligt nyanserat kaffe med nötiga aromer från bergen vid Sierra Nevada de Santa Maria i norra Colombia. De utvalda bönorna för kaffet odlas ekologiskt utan konstgjorda näringsämnen eller bekämpningsmedel. Tyynis bönor rostas på beställning för oss vid Pauligs rosteri i Borgå med hjälp av biogas och egenproducerad solenergi. Rostningsgraden för Tyyni är 4. Du kan även köpa med dig Tyyni-kaffe antingen som hela bönor eller färdigmalet.
Tyrsky är espressobönor som rostas speciellt för oss vid Pauligs roastery i Borgå. Bönornas rostningsgrad är 5/5, och tillsammans med högkvalitativ mjölk blir cappuccinon och latten mjukt läckra. Vi erbjuder även Tyrsky och Aava i förpackningar för att köpa hem!
Vi återvinner kaffesumpen
Det finska företaget Berner Oy
trädgårdsproduktmärke GreenCare lanserade våren 2024 en ny och innovativ produktserie, Kaffejord, som kombinerar traditionell odlingskraft med moderna återvinningsmetoder. Denna produktserie riktar sig till alla som är intresserade av trädgårdsskötsel och främjande av ekologisk hållbarhet.
Finland är världens ledande kaffekonsumerande land, och vi dricker cirka 10 kilo kaffe per person varje år. Kaffesump har en lång historia som naturligt gödsel, och GreenCare har integrerat denna tradition i utvecklingen av sin nya produktserie. Kaffejord använder komposterad kaffesump, vilket gör att näringsämnena i sumpen kan användas direkt i hemmaträdgårdar.
Kaffet transporteras långväga från andra sidan jorden. I en säck jord kan vi återvinna kaffesumpen från upp till 560 koppar kaffe. Det är fantastiskt att dagens teknik möjliggör denna typ av återanvändning, så att sumpen inte går till spillo, säger Jussi Petäjä, produktchef för Berner Oy
trädgårdskategori.
Kaffesump gör också mycket gott i odlingsjorden. Det förbättrar jordens struktur, ökar mångfalden av mikrober i jorden och stöder växternas friska tillväxt. Dessutom har mängden torv som används i jorden kunnat minskas med upp till 30 % tack vare kaffesumpen.
Ursulas kaffesump blir Kaffejord!