Kaffe
På Ursula serverar vi två filterkaffer från Pirkanmaa Rosteri: Tyyni och Aava. Vi maler kaffebönorna själva på plats.
Aava
Ljust rostade Aava är ett fylligt och mjukt kaffe från Cerrado Mineiro-regionen i Brasilien. Den naturliga bearbetningen ger en söt ton till kaffet. Smaker av russin, rödskalig frukt och choklad kan urskiljas. Rostningsnivån för Aava som serveras här är 3/5.
Tyyni
Tyyni är ett läckert och nyanserat kaffe med en medelfyllig kropp, ett chokladigt inslag och ett spår av fruktig friskhet. De utvalda, ekologiskt odlade bönorna mognar utan konstgjorda näringsämnen eller bekämpningsmedel i västra Honduras, i Intibucá-regionen. Rostningsnivån för Tyyni är 4/5. Du kan även köpa Tyyni med dig, antingen som hela bönor eller redan malet.
Tyrsky
Tyrsky är en espressoblandning av två kaffen som rostas just för oss på Pirkanmaa Rosteri i Tammerfors. Rostningsnivån på bönorna är 4,5/5, och tillsammans med högkvalitativ mjölk blir cappuccinos och lattes härligt mjuka.
Vi erbjuder även Tyrsky och Aava i förpackningar för att köpa hem!
Vi återvinner kaffesumpen
Det finska företaget Berner Oy
trädgårdsproduktmärke GreenCare lanserade våren 2024 en ny och innovativ produktserie, Kaffejord, som kombinerar traditionell odlingskraft med moderna återvinningsmetoder. Denna produktserie riktar sig till alla som är intresserade av trädgårdsskötsel och främjande av ekologisk hållbarhet.
Finland är världens ledande kaffekonsumerande land, och vi dricker cirka 10 kilo kaffe per person varje år. Kaffesump har en lång historia som naturligt gödsel, och GreenCare har integrerat denna tradition i utvecklingen av sin nya produktserie. Kaffejord använder komposterad kaffesump, vilket gör att näringsämnena i sumpen kan användas direkt i hemmaträdgårdar.
Kaffet transporteras långväga från andra sidan jorden. I en säck jord kan vi återvinna kaffesumpen från upp till 560 koppar kaffe. Det är fantastiskt att dagens teknik möjliggör denna typ av återanvändning, så att sumpen inte går till spillo, säger Jussi Petäjä, produktchef för Berner Oy
trädgårdskategori.
Kaffesump gör också mycket gott i odlingsjorden. Det förbättrar jordens struktur, ökar mångfalden av mikrober i jorden och stöder växternas friska tillväxt. Dessutom har mängden torv som används i jorden kunnat minskas med upp till 30 % tack vare kaffesumpen.
Ursulas kaffesump blir Kaffejord!