Evenemang

 

Café Ursulas sommar inkluderar gratis livespelningar på terrassen.

Konserterna arrangeras varje fredag från mitten av juni till slutet av augusti.

Finns det något bättre sätt att tillbringa en avslappnad tidig kväll än att lyssna på landets mest intressanta artister med en fantastisk havsutsikt i solnedgången, i gott sällskap, med din favoritdryck i handen?

 

På Ursulas terrass får man uppleva Finlands bästa gratiskonserter:

Bland annat första avsnittets vinnare av Levyraati, Inginmaa / Hypnomen, och Teosto-prisvinnaren Tinyhawk & Bizzarro.

 

Ursulas livespelningar bokas för andra sommaren av musikens mångsysslare Samuel Abaijón (Moonhead Music).

Samuels arbete och musikaliska expertis kan följas här:

Levylaukku / Moonhead / The Valkyrians / Café Ursula / The Mike Bell Cartel / Dub Vallila / The Bunkers.

Samuels kontakter och erfarenhet inom musikvärlden bringar ett mångsidigt utbud av artister till Ursula, vilket underhåller en bred publik.

Röd tråd för artistbokningarna har varit att få till framträdanden som bäst passar Ursulas terrass med havsutsikt.

Abaijón beskriver att han har strävat efter ”intensiva spelningar som låter bra även på låg volym”.

”Enligt väderprognosen kommer Finlands sommar att bli varmare än genomsnittet.

Meteorologi kan man inte helt lita på men en sak är säker, det kommer att vara hett varje fredag på Café Ursulas terrass.”

 

Spelningarna börjar klockan 20 på konsertkvällarna.

Det går inte att boka bord på terrassen från restaurangen, för att säkerställa en plats rekommenderas att komma tidigt.

Terrassen är täckt med ett stort segel, så regn är inget problem.

Restaurangens terrasskiosk betjänar under konserterna, utöver det som erbjuds inomhus, och erbjuder ett kvalitativt urval av drycker och mat.

À la carte-rätter är tillgängliga fram till klockan 21

 


 

 

Café Ursulas Sommarterrass öppnas med en stjärnspäckad kväll på fredag 14.6. med The Munsons, en duo bestående av Tommi Viksten och Melroses Tokela, där vännerna får spela och sjunga musik de älskar. I repertoaren ingår bl.a. Country, Rock-a-Billy, Western Swing, Rhythm ’n’ Blues, Hillbilly, Rock’n’Roll, 50-talspop, samt även ”annorlunda” material som t.ex. ZZ Top eller Queens of the Stone Age. De flesta låtar framförs tvåstämmigt och ackompanjeras av två gitarrer (vanligtvis akustisk och elektrisk). Bandet har funnits sedan 2005 och har spelat runt om i Finland.


URSULAS MIDSOMMAR

Ursulas midsommar är traditionellt en populär destination i staden.
På Ursulas terrass njuter man av kaffe och räksmörgåsar, ett glas bubbligt eller en fräsch cocktail och njuter av stadsmidsommarens eufori!

 

Vi har öppet:
21.6. 09.00-02.00 – à la carte-köket 11-21:30
22.6. 09.00-23:00 – à la carte-köket 11-21
23.6. 09.00-21.00 – à la carte-köket 11-20

 

MIDSOMMARPROGRAM:

 

DRAGSPELARE PÅ TERRASSEN

Allsång och traditionell midsommarstämning
med dragspelare Teemu Harrinkari

kl. 13, 14 och 15

 

DJ PÅ TERRASSEN
MC Tokemon 18:00-02:00

MC Tokemon spelar avslappnad sommarmusik på vinyl:
Bossa, Jazz, Rocksteady, Soul, French yé-yé, Doo-Wop, Ska, 80-talspop, Surf, Reggae, Beat, Lounge, R’n’B, Latin m.m.

 


 

MAJBÅL
Den traditionella midsommarbrasan tänds kl. 21:30, om skogsbrandsvarningar tillåter det.
Vi informerar om brasans tändning på vår hemsida och våra sociala medier. Möjligheten att tända brasan klarnar eventuellt först dagen före midsommarafton.
Man kan följa skogsbrandsvarningar
HÄR


 

Inginmaa/Hypnomen är ett exempel på en perfekt musikalisk cocktail. Vi lägger grunden med decennier av finslipad expertis inom psykedelisk svängmusik och kombinerar detta med en karismatisk sångares jazziga styrka. Anna Inginmaa och Hypnomen fann varandra på albumet Huominen on uni, som släpptes 2016, vilket skapades i samarbete med Kauko Röyhkä. Skivan blev en kritikersuccé och tog gruppen till såväl Flow-festivalens scen och även intima klubbspelningar. Nu är det dags att presentera nästa steg som har mognat under lång tid. Musiken, som hämtar inspiration från 1960- och 70-talets melodiska glöd och groove, farofyllda filmstämningar, schlager-elegans från svartvita eran och ekon av psykedelisk pop, låter både tidlös och fräsch.

Kärnan i albumet som släpps hösten 2023 består av egna starka låtar, vars anda är en tidlös kombination av romantik och edge. Anna Inginmaa har under de senaste åren gjort en jazzkarriär som ledare och solist i sitt eget band. Musikanterna i Hypnomen, som sedan 1990-talet har haft ett starkt kultföljarskap, har även hörts i bl.a. Nieminen & Litmanen, Maria Gasolina och Pekka Laine & The Enchanted.

 
Uppställning:
Anna Inginmaa: Sång
Sami Nieminen: Orgel
Pekka Laine: Gitarr
Juha Litmanen: Trummor
Jan Grön: Bas
Janne Auvinen: Slagverk
 

 
 

 

Kauko Röyhkä är en veteran författare och rockmusiker, som sedan 1980 har irriterat, skakat om och förtjusat det finska folket med sina sånger och romaner. Kauko Röyhkäs första album Steppaillen (1980) är en finsk rockklassiker, och romanen Kaksi aurinkoa var en kandidat till Finlandiapriset år 1996. Röyhkä har även skrivit filmmanus, TV-drama, kolumner och skivrecensioner. År 1995 tilldelades Röyhkä Suomi-priset och år 2009 statens konstpris.

Denna mångsidiga talang visar inga tecken på att sakta ner.

 


 

Knucklebone Oscar firar sin nya skiva ”Uncle Knuckle” på Café Ursulas terrass fredagen den 12 juli.

På sin turné bjuder Oscar och hans band på sin välkända stil av rock’n’roll, soul och rhythm’n’blues kryddad med en superunderhållande scenframträdande. Oscars meritlista är imponerande. Den inkluderar inte bara intensiv turnerande utan även en gospel-skiva med Tuomari Nurmio, en omfattande konsertsalsturné och singlar med Eero Raittinen, deltagande i Uuden Musiikin Kilpailu, turnerande ända till Kina och till och med en dokumentärfilm om honom själv.

Oscar har även uppträtt i TV1-programmet Vintage valtakunta och komponerat dess signaturmelodi.

 

 

För Jenni Kinnunen är elgitarr mer än bara ett instrument. För huvudsångaren och kompositören i Tinyhawk & Bizzarro är gitarr en rymdraket och en port till fantasins dansande värld utan hinder. Som gitarrist i Rosita Luu har Kinnunen berikat det finska indiepoplandskapet med sin känsliga och eleganta spelstil och har inte gått den mest vanliga vägen som musiker, och det hörs. Hennes spel och kompositioner har en egen röst. År av drömmar och visioner om egen musik krävde rätt allierade för att lyfta. Svaret hittades i Savolax. Gitarristen Markus Väisänens Bizzarro-trio var redan på precis rätt våglängd, med färger och rytmer under kontroll, en perfekt band. På våren 2022 föll bitarna på plats, smidigt, till och med magiskt. Väisänens gitarr är i telepatisk kontakt med Jenni Kinnunens spel och trumm och bas duon Teemu Aho och Jaakko Pöyhönen skapar en stadig grund för gitarrernas flygande. Musik som snurrat runt i Kinnunens sinne var tydligt menat att spelas av detta band!

Tinyhawkens gitarrbaserade värld är full av äventyr, ögonblicksbilder av förbipasserande landskap och dykningar in i oväntade situationer. Det levda och upplevda förvandlas till musik. Flamencots dansanta totalitet. De spanska klassikerna på den klassiska gitarren. Den galna kärleken till den japanska kulturen som flammade upp från Ghibli-ani­ma­tioner. Musikalisk galenskap från Beatles-Black Sabbath-Jay Reatard-Grimes-axeln. Savolaxidentitet. Andlig släktskap till Khruangbins psykedeliska funkiga fantasirike. Massiva gitarrväggar. Galen eufori på dansgolvet till discokänslan. Den djupa värmen av melankoli. Allt detta hörs i Tinyhawk & Bizzarros musik, där det viktigaste är känslans upplevelse. Det är det som skapar förbindelser till alla dimensioner. Det djärva och fräscha greppet om gitarrbaserad instrumentalmusik har inte gått obemärkt förbi.

Tinyhawk & Bizzarrons debut ”Nekorok” fick ett glädjande mottagande av erfarna veteraner inom den finländska musikmediebranschen hösten 2023. Enligt Ilkka Mattila från Helsingin Sanomat, låter ”bandets debutalbum Nekorok som en frisk vind som blåser bort dammet från den finska elgitarmusiken som lagrats säkert på vinden.” Rundradions Susanna Vainiola förtjusades av ”berättelserna som berättades med gitarren”. Arttu Seppänen konstaterade i Keskisuomalainen att Tinyhawks debutalbum är ”en av de mest glädjande inhemska albumen den här hösten.”

Tinyhawk & Bizzarro har belönats med priset ”Årets nykomling” på Indie Awards 2024 och deras album ”Nekorok” har tilldelats Teosto-priset.  

 

 

Sami Saari & Jazzpojat-bandets musik är öronklingande och dansant svängig jazz och soul från både hemma och utomlands. Känd som en småskalig producent och storkonsument av finsk souls musik har Saari alltid varit en jazzman till sin själ och har därför samlat ihop ett band där stark sång och obruten rytm kombineras med en karismatisk sångare. Bandet släppte sitt debutalbum år 2018 och spelar flitigt runt om i Finland.

Sättning:

Sami Saari – sång och gitarr
Mikael Myrskog – piano
Eero Seppä – bas
Ville Pynssi – trummor

 

 
 
 

Paleface är en banbrytande finländsk rapartist och kulturpåverkare. Han har blivit belönad med bland annat platinaskivor, Emma-statyer och erkännande från Finlands Kulturfond för ”social skärpa”. Under de senaste åren har Paleface varit produktiv både som soloartist och som en del av olika grupper, men det har gått över åtta år sedan hans senaste fullängdsalbum ”Luova tuho” släpptes.

På albumet ”Autofiktio”, som släpptes våren 2023, utforskar Paleface ännu mer mänskliga ämnen och människoöden. Paleface beskriver själv det kommande albumet som det bästa i sin karriär. Singeln ”Malmin ääni” sätter förstoringsglaset på förortslivet och dess fördomar.

Som soloartist på Café Ursulas terrass kommer artisten att leverera både akustisk musik och rap till beaten. Det musikaliska utbudet kommer att vara mångsidigt.

 

 

 

Marjo Leinonen & Bublicans-trions musik ligger någonstans mellan New Orleans marschmusik och Frälsningsarméns brassband, med influenser från soul, funk och blues. Leinonens unika röst och framträdande lämnar ingen oberörd. Det är ömt, förtrollande, kraftfullt, svängigt och bubblande!

Marjo Leinonen – sång
Sami “Sande” Vettenranta – trummor
Risto Kumpulainen – orgel


 

 

Motelli Skronkle grundades på 1980-talet som ett motstånd till mainstreamen. I början av decenniet träffades teaterregissören Hannu Raatikainen och skådespelarna Markku ”Peltsi” Peltola (f.1956-d.2007) och Esko Varonen (f.1957-d.2019) på Kajanas stadsteater. Det bildades en grupp som utforskade starka och nya uttrycksformer och som bröt sig loss från stadsteatern för att till slut bli bandet Motelli Skronkle. I den nuvarande sättningen, som har släppt fyra album, ingår:

Jakke Kivelä (trummor)
Tuomas Luukkonen (gitarr)
Mirkku Mattinen (sång, cello)
Hannu Raatikainen (sång, gitarr, trumper)
Petteri Rajanti (sång, bas gitarr).

 

Genom årtionderna, bändet som har hållit sig i en otroligt kraftfull form, briljerar i sin egen unika stil utan jämförelse. Nära släktingar inkluderar kanske primitiv heavy metal, underground-rock, futugospel, förbannelser och punk.

 

 

 

The Valkyrians är vårt lands mest framgångsrika Ska-/Rocksteady-band och är absolut flaggskeppet för genren. Bandets musikaliska inspiration härrör från jamaicansk musik från 60-talet samt brittiska 2 Tone-utgåvor från 70- och 80-talen. Till dessa kryddor lägger bandet en sked av sin egen fantastiska popnyans. Resultatet är mycket positiv, energisk och underhållande dansmusik. The Valkyrians senaste album ”Monsterpiece” är en av höjdpunkterna i bandets karriär och har samlat in utmärkta recensioner samt mycket radiospel runt om i världen.