Ravintola ihmisten hyväksi

1950-luvun alkupuolella joukko tarmokkaita helsinkiläisnaisia päätti alkaa toteuttaa unelmaansa: kahvilan, jonka tuotot ohjattaisiin hyväntekeväisyysyhdistyksille. Alkupääoma saatiin kokoon pulloja ja sanomalehtiä keräämällä.

Olympiavuonna 1952 tavoite saavutettiin ja Kaivopuiston rantaan perustettiin tuolloin vain pienen kesämökin kokoinen Ursula. Tänä päivänä Ursula on jo helsinkiläinen instituutio, joka tunnetaan monessa polvessa. Ravintola on saanut runsaasti lisää neliöitä, ja se palvelee edelleenkin vieraanvaraisesti sekä kaupunkilaisia että matkailijoita. Upea merellinen miljöö, herkullinen ruoka ja iloinen asiakaspalvelu jäävät kävijän mieleen niin, että useimmat tulevat uudelleenkin.

Tarina hyvästä

Ursulan nimen alkuperä juontaa juurensa alueella sijainneesta Ursinin uimalaitoksesta ja Ursan tähtitornista. Nämä paikat innoittivat keksimään naisellisen nimen Kaivopuiston rannan kahvilalle. Lopullinen nimi muotoutui brittiläisen pyhimyksen mukaan: Pyhimys Ursula on ollut vuosisatoja uhrautuvaisuuden ja auttamisen symboli, ja näin erityisesti hyväntekeväisyysjärjestöjen ja naisten suojeluspyhimys.
Kaivopuiston niemenkärjessä on nautittu kahvihetkistä jo kauan, sillä 1800-luvulla siellä toimi 1800-luvun puolella Veduta-niminen (ital. ‘näköala’) kahvila. Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa Kaivopuiston kylpylässä nähtiin helsinkiläisten lisäksi paljon ulkomaalaisia vieraita, jopa venäläistä aristokratiaa.

Sekä kahvila että kylpylä tuhoutuivat sotakeväänä 1942. Vuoden 1952 alkoi tapahtua: Terttu Sainio ja Anu Karvinen perustivat Kahvila Ursulan kesäkahvilaksi ja virkistäytymispaikaksi Helsingin kesäolympialaisia ajatellen. Kahvila menestyi ja ympärivuotiseksi kahvilaravintolaksi se muutettiin vuonna 1986.

Tämän päivän Ursula

Ursulassa on alusta pitäen tarjoiltu aitoa kahvia, vaikka se oli sodanjälkeisessä Helsingissä harvinaista herkkua. Samaa laadukasta perinnettä on jatkettu Ursulan ravintolatarjonnassa: lähiruoka ja korkealuokkaiset raaka-aineet ovat Ursulan keittiön kunnia-asia. Tänä päivänä Ursula on kaikkien helsinkiläisten tunnelmallinen lounasravintola sekä kahvila, jonne voi ylpeydellä tuoda myös ulkomaiset vieraat nauttimaan keittiön antimista, merimaisemasta ja tiettyinä päivinä myös laadukkaasta musiikista.

Ursulan omistuspohja muuttui 4.3.2024. Helsingin ensikoti ry, Kesäkoti Kallioniemi ry, Lomakoti Kotoranta ry ja Pienperheyhdistys ry myivät osuutensa Tradekalle ja Oy Ursula jatkaa toimintaasa Tradekan tytäryhtiönä.
Oy Ursulan siis omistaa 2/3 Tradeka-yhtiöt Oy ja 1/3 Kansan Sivistysrahasto.

Ursulan perinne hyväntekijänä jatkuu. Tradeka-yhtiöt Oy lahjoittaa vuotuisesta tuloksestaan 10% yhteiskunnan hyväksi yleishyödyllisen toiminnan tukemiseen.
Kansan Sivistysrahaston tarkoituksena on tukea maamme työväen ja työväenliikkeen sivistyksellisiä pyrkimyksiä. Tarkoituksen toteuttamiseksi säätiö tukee apurahoin ja tunnustuspalkinnoin yhteiskunnallisesti suuntautunutta tutkimusta, opiskelua, harrastus- ja kulttuuritoimintaa sekä sivistystyötä.

Ursula_omistajat _web-7

Kuvassa Oy Ursulan omistajat 1952-2024.