Tarina hyvästä

Café-Restaurant Ursulan nimen alkuperä juontaa juurensa alueella sijainneesta Ursinin uimalaitoksesta ja Ursan tähtitornista. Nämä paikat innoittivat keksimään naisellisen nimen Kaivopuiston rannan kahvilalle. Lopullinen nimi muotoutui brittiläisen pyhimyksen mukaan: Pyhimys Ursula on ollut vuosisatoja uhrautuvaisuuden ja auttamisen symboli, ja näin erityisesti hyväntekeväisyysjärjestöjen ja naisten suojeluspyhimys.

Kaivopuiston niemenkärjessä toimi aikaisemmin Veduta-niminen (ital. ‘näköala’) kahvila ja Carl Ludvig Engelin suunnittelema kylpylä, jotka molemmat tuhoutuivat keväällä 1942. Vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisia ajatellen Kahvila Ursulan perustivat kesäkahvilaksi ja virkistäytymispaikaksi Terttu Sainio ja Anu Karvinen. Ympärivuotiseksi kahvila-ravintolaksi se muutettiin vuonna 1986. Nykyisin ravintola on suljettu vain kahtena päivänä vuodessa jouluaattona ja joulupäivänä, Ursula on muulloin aina auki aamusta iltamyöhään.

Sotien jälkeisinä vuosina kahvilan avaaminen vaati runsaasti työtä ja alkupääoma koottiinkin pulloja ja sanomalehtiä keräämällä. Kahvilassa on silti alusta pitäen tarjoiltu korvikkeen sijasta aitoa kahvia. Aidon kahvinautinnon lisäksi myös toimintamme päämäärä on pysynyt alusta pitäen samana. Kahvilan omistajat edustavat kuutta sosiaalialan järjestöä, jotka tekevät työtä äitien, lasten ja vanhusten hyväksi. Café-Restaurant Ursulan tuotot ohjataan näiden järjestöjen toiminnan tukemiseen. Omistajat ovat Helsingin ensikoti ry, Kansan Sivistysrahasto, Kesäkoti Kallioniemi ry, Käpyrinne ry, Lomakoti Kotoranta ry ja Pienperheyhdistys ry.